Razgovor sa Dr. Suadom Ćupinom

Dr. Suad Ćupina je rođen 11. novembra 1951. godine u Mostaru. Vrhunski takmičar, trener, selektor. Karateom se počeo baviti davne 1968 godine. Danas je nosilac majstorskog zvanja : majstor karatea 9. dan. Dr. Suad Ćupina se s pravom može nazvati pionirom Karate sporta u Bosni i Hercegovini.

U ovom sportu je postigao gotovo sve što se može.Prvotimac USD „BOSNA“ Sarajevo i standardni reprezentativac ex. Jugoslavije (1975-1978) Izdvajamo najznačajnije uspjehe :

 • Prvo seniorsko prvenstvo Jugoslavije (apsolutna kategorija), Banja Luka 21.12.1975.godine srebrenea medalja
 • Osmo seniorsko prvenstvo Jugoslavije (poluteška kategorija), Sarajevo, 16.11.1975.godine, zlatna medalja,
 • Peto mjesto u apsolutnoj kategoriji i treće mjesto (bronzana medalja) na 2.seniorskom prvenstvu Jugoslavije kata tim USD „BOSNA“ u Skoplju 24.04.1976.godine
 • U Milanu, na 10.Evropskom seniorskom prvenstvu, 15.05.1976.godine osvajač zlatne medalje,
 • Srebrena medalja, Beograd 25.12.1976.godine, 9.seniorsko prvenstvo po kategorijama – srebrena medalja,
 • Opet Beograd, 3. Seniorsko prvenstvo Jugoslavije, apsolutna kategorija – srebrena medalja, 21.05.1977.godine
 • Novembra 1977 godine u Zagrebu osvaja srebrenu medalju na 10. Seniorskom prvenstvu u poluteškoj kategoriji.
 • Sa reprezentacijom bivše Jugoslavije, dr. Suad Ćupina je u Japanu (Tokio) osvaja četvrto mjesto u svijetu – 02.03.07.1977.godine.

Dr. Suad Ćupina je kao selektor bivše Jugoslovenske reprezentacije u Glazgovu, februara 1991.godine na 16. Evropskom prvenstvu za kadete, juniore i žene osvojio 1 zlatnu i 5 bronzanih medalja.

Suad Ćupina selektor je bh. karatista od 1993. godine, a najveći uspjeh s ekipom ostvario je 2006. godine u Tokiju, kada su osvojili svjetsko srebro. Na evropskim prvenstvima bh. tim je predvodio do tri srebra i pet bronzi.

 Admir Zukan, Tarik Lušija, Oliver Mandarić, Alem Kupusović, Mate Odak, Nermin Potur i Adnan Adilović su osvajači brojnih medalja na evropskim i svjetskim takmičenjima po direktnim rukovodstvom Suada Ćupine.

Dr. Suad Ćupina je pored navedenih, obavlja još niz veoma značajnih funkcija u sportu. Između ostalog, akreditovani je trener svjetske karate fedederacije (WKF) od jula 2011.godine, Predsjednik je tehničke komisije Balkanske karate federacije, , Predsjednik selektorske komisije KSBiH, dugogodišnji trener KK „STUDENT“ Mostar i USD „BOSNA“ Sarajevo...

Ćupina je doktor nauka iz oblasti sporta od 3. septembra 2010. Godine, a nosilac je brojnih društvenih priznanja. Izdvajamo jedan mali dio njih :

 1. Sportski savez Bosne i Hercegovine je 25.01.2018.godine u Sarajevu dodjelio priznanje Jubilarna nagrada 25 godina sporta u BiH. Dr. Suad Ćupina je najbolji trener od sticanja nezavisnosti u neolimpijskim sportovima, na manifestaciji „Izbor najuspješnijih sportista i sportskih ekipa za 2017.godinu,
 2. Povodom 70.godišnjice postojanja USD „BOSNA“ Sarajevo, dr. Suad Ćupina je dobitnik Povelje za izuzetne zasluge, stvaralački rad i doprinos razvoja vrhunskog sporta,
 3. Olimpijski komitet Bosne i Hercegovine mu je 06.12.2017.godine dodjelio Priznanje na Izboru sportiste godine za uspješan dugogodišnji rad.

 Na kraju razgovora, dr. Suadu Ćupini smo, prije svega, zaželjeli mnogo zdravlja i naravno i još mnogo uspjeha na sportskom polju.

 

Emir Šahinpašić

Karete Savez Bosne i Hercegovine
Karete Savez Federacije Bosne i Hercegovine
Karate savez Republike Srpske
European Karate Federation
Europska Karate Federacija
World Karate Federation
Svjetska Karate Federacija

Scroll Menu